Bio Raw Vegan Bezlepok Bez laktózy Antioxidant Dia Super

viac informácií

Bio

BIOpotraviny sú definované ako potraviny, ktoré spĺňajú určité charakteristiky. Sme presvedčený, že v dnešnom nejasnom svete plnom polopravidiel a poloprávd sú biopotraviny tou správnou voľbou.

Značenie BIOpotravín v Slovenskej republike podlieha európskej legislatíve. Licencia je udelovaná spoločnostiam, ktoré o ňu požiadajú, musíme však narovinu povedať, že získať ju v našich podmienkach nie je vôbec jednoduché. Prísnym pravidlám a kontrole podlieha celý výrobný a skladový proces, hygienické pravidlá sú nastavené na najvyššiu možnú úroveň a licencovaný výrobcovia sú pod neustálym dohľadom-tieto pravidlá ale hodnotíme veľmi pozitívne, nakoľko keď robíte ako hospodár všetko s ohľadom na zdravie, a nie zisk, tak prakticky máte všetko pripravené na pridelenie licencie. Ide prakticky o garanciu, že nebude zneužitá značka, resp. logo a spotrebiteľ nebude uvedený do omylu.

Zdravý životný štýl sa stáva súčasťou moderného človeka a v skutočnosti konzumácia BIOpotravín je jeden z hlavných atribútov takéhoto životného štýlu. Metabolizmus, imunita, kardiovaskulárny systém, koža, prevencia pred civilizačnými ochoreniami, mentálne zdravie to všetko sú záležitosti najviac ovplyvňujúce Váš život a konzumácia BIO potravín je nástroj na dosiahnutie obrovských výsledkov v každej z týchto oblastí. Taká jednoduchá úvaha. Všetko okolo jedla začína v ústach. Posledných 50 rokov sa alarmujúco zmenila kvalita chrupu obyvateľstva, čo úzko súvisí s nasledovným. Naše ústa sú plné tráviacich enzýmov, kyselín, zuby sú pevné, pripravené na žutie, kúsanie prakticky všetkého. Zuby majú svoju vlastnú ochranu proti organickým látkam a to je zubná sklovina, ktorá je perfektná obranná hradba. A práve narušenie týchto ochranných hradieb vedie k alarmujúcemu stavu kvality zubov. Odpoveď-aj keď sú naše ústa plné silných tráviacych kyselín a enzýmov a zuby pripravené a dobre chránené, jednoducho tam nebola príprava(nie sme stroje) na ochranu pred chemickými zlúčeninami a anorganickými látkami! Ako napríklad Éčka. To je klasika zlej legislatívy. Všetky éčka sa označujú ako E-100-925, proste rovnako, dnes nemá šancu nikto si reálne predstaviť, keď číta zloženie, čo to vlastne číta-hlavne, že tam môže byť napísaných 10 éčok. Je možné, aby niekto iný ako profesor špecialozovaného odboru chémie vedel čo to znamená?? Tieto éčka znížili kvalitu zubov na alarmujúcu úroveň a predstavte si, čo sa s touto chémiou deje ďalej vo vašom organizme. Nič tam nie je pripravené na tieto látky. Legislatíva dala všetky farbivá, konzervanty, emulgátory, stabilizátory, kyseliny a zvýrazňovače chutí do jednej kategórie E, pomlčka a tri písmená. Zaujímavé je že sú tu spolu chemické, prírodné(tých pomenej), jedovaté a iné látky. Všetko pekne E. Neviete nič. Potom radšej odložíte produkt do políčky, lebo vidíte E, aj keď zrovna ide o E sto percent rastlinného pôvodu. Civilizačné ochorenia sú aktuálne vo svojom absolútnom boome, a ďalšie generácie budú na tom ešte horšie v prípade, že nepríde k zmene pravidiel v potravinárskom priemysle. 

BIOpotravina nemôže byť vyrábaná z GMO produktov(ide o produkty ktorým bola tzv. biotechnologickým poľnohospodárstvom a chemikmi reprezentujúcimi túto vednú disciplínu zmenená genetická bunečná štruktúra-aby napríklad kukurici neublížilo prílišné sucho). GMO produkty boli deklarované ako produkty ktoré zachránia svet(hlavne krajiny tretieho sveta) pred hladomorom, lebo napríklad geneticky modifikovaná potravina nezmrzne, nejavia o ňu záujem škodcovia ako kobylky, sucho nezničí úrodu a pod. Pri výrobe BIOpotraviny nemôžu pestovatelia používať pestícidy(chemická ochrana proti „škodcom“), žiadne umelé hnojivá(ktoré sa používajú v štandartnom poľnohospodárstve a ich úlohou je rýchly a maximálny rast produktu) a produkt nemôže byť modifikovaný.

Pri úprave a príprave BIOpotraviny, resp. pri jej spracovaní do výsledného produktu nemôžu byť použité umelé konzervačné látky, rôzne chemické dochucovadlá a stabilizátory(v tom je v zásade podstatná odlišnosť od štandartnej potraviny-konzervačné látky, dochucovadlá a stabilizátory, prípadne farbivá dosahujú v štandartnej potravine 20-60 percent!! hmotnosti produktu, čo je alarmujúce, lebo ked si zoberiete, že spapáte 600 gramov potravín, tak ste reálne mohli zjesť až 350 gramov čisto chemických látok, za 10 rokov to sú stovky kíl)

Toto sú atribúty, ktoré robia BIOpotravinu zdravšiu, chutnejšiu, a v neposlednom rade Vám zvyšujú kvalitu života jednak fyzickú, ale aj duševnú. Preto odporúčame konzumáciu BIOpotravín v takej miere ako je to možné vo všetkých vekových kategóriach-od embriálneho štádia prostredníctvom mamičky najlepšie!! až po našich najstarších spoluobčanov-dôchodcov.

Čo hodnotíme ako najväčší problém. Na trhu majú výrobcovia konvenčných potravín povinnosť uvádzať zloženie výrobku, ak je výrobok bio môže použiť patričné logo, a dostávame sa k problému biochemicky upravených potravín GMO(modifikované-zmenené). V BIO produktoch samozrejme nemôže byť GMO, ale pri konvenčných potravinách to je ináč. Legislatíva európskej únie prikazuje výrobcovi uvádzať na obale výrobku označenie GMO ak sa vo výrobku nachádza 0,9 percenta a viac modifikovanej súčasti. Čo je síce pekné, ale cca 1 percento je relatívne veľa napríklad za 10 rokov zjete tonu potravín a z toho 10 kilo modifikovanej potraviny, bez toho aby ste o tom vedeli-a kúpite si potravinu označenú logom GMO?. GMO potravina však môže(sme o tom presvedčený) spustiť modifikačné procesy vo vlastnej DNA človeka, čo ani nevieme čo o tom písať, stačí predstava. V skutočnosti je legislatíva v tejto oblasti absolútne nedostačujúca, pretože právo na informáciu spotrebiteľa nerieši pri produktoch ako: mäso, mliečne výrobky, vajcia. Zvieratá totiž kľudne môžu byť kŕmené GMO krmivom(a verte, že týmto krmivom je trh zaplavený, ako kukurica, obilie, lebo je lacnejšie, dostupnejšie..) a výrobca nemá povinnosť informovať spotrebiteľa o tejto skutočnosti! BIOpotravina produkovaná pod BIO licenciou, rieši aj túto otázku a zvieratá nemôžu byť kŕmené GMO krmivom.

Jediný argument, ktorý dokola počúvate je, že BIO zelenina a ovocie majú rovnaké kalorické hodnoty ako tie zo supermarketu, a sú drahšie, tak prečo by som si mal/a kúpiť? Je to ako keď hénten múdry povie, že kyslé dažde sú pre prales v južnej amerike dobré, lebo v zásade obsahujú vodu.. POUČENIE: na tieto kalórie sa môžeme pozrieť z dvoch strán, prvá tá jednoduchšie. Aha, tak to tá bio zelenina bez pestícidov a umelých hnojív, bez genetickej modifikácie má toľko isto kalórií ako tá, čo pri jej pestovaní bola použitá "najmodernejšia chémia" na svete? Odpovedzte si: Tak tá musí byť super! V hlbšej súvislosti je tu druhý pohľad a ten je nasledovný: kalorické hodnoty sú súčasťou NUTRIČNÝCH hodnôt a práve NUTRIČNÉ hodnoty sú smerodatné pri argumentácii okolo KVALITE produktu. Kalorické hodnoty sú len časťou NUTRIČNÝCH. A keď počúvate, že kalorické hodnoty sú rovnaké, tak v zásade je to pravda, ibaže strašne amatérske tvrdenie ako s tými dažďami, proste strašná blbosť. Detailný rozbor NUTIRČNÝCH hodnôt:

1) kalorické hodnoty sú rovnaké - tu je rozdiel minimálny

2) prítomnosť ťažkých kovov, toxínov - tu si uvedomíme prvýkrát veľký rozdiel!

3) prítomnosť hormónov, antibiotík, rastových faktorov a súčasti umelých hnojív - prichádza Vám nevoľno, rozdiel obrovský!

4) prítomnosť derivátov, genetická modifikácia - nepoznané! reálne boli geneticky modifikované potraviny pustené do voľného obehu bez štúdií dopadov na zdravotný organizmus(taká štúdia vyžaduje minimálne 8-generačnú štúdiu)! Rozdiel zásadný! BIO=žiadne GMO, konvenčná potravina dokonca do určitej percentuálnej hranici nemusí deklarovať že GMO obsahuje! - keby mali povinnosť uvádzať že je to GMO - kupovali by ste ten produkt?

5) SEKUNDÁRNY ASPEKT: odvodený ukazovateľ, deklarujúci ekozáťaž konvenčnej produkcie na ekosystém, teda priamo aj organizmus každého človeka na planéte! Chemické prostriedky, čí pesticídy, umelé hnojivá, čistiace prostriedky hospodárov, nakladanie s odpadom a podobne sú záležitosti, ktoré BIO legislatíva prísne rieši! Existujú plantáže veľké ako Slovensko, kde žijú státisíce ľudí, a tieto plantáže sú denne bombardované stovkami lietadiel najprísnejšími chemickými pesticídmi, ktoré nezabijú iba konkrétnu plodinu-napríklad GMO sóju, ale všetko ostatné pokape. My vieme, že deštruujú nielen lokálny ekosystém, tam bude záchrana ťažká, ale ohrozujú celý ekosystém! Stále viac sa hovorí o ľuďoch z týchto oblastí-resp. o generačných následkoch. Deti sa rodia veľmi choré a celé je to o tom, že keď tam tak, tak potom aj tu je niečo špatné. Sú to konvenčné potraviny plné chémie! Buďme všetci bio, bojkotujme konvenčné potraviny(nebojte sa cien, pozrite dobre na web a nejedzte 16 kilo potravín denne) a priložme spolu ruku k dielu a posilnime posolstvo MJ SAVE THE WORLD. Väčšina BIO potravín z tretích svetov má okrem loga BIO aj rôzne iné logá, napríklad Logo FAIR TRADE znamená, že zaručene nebola zneužitá detská práca, logo MSC ako boj proti ilegálnym rybárom s mega sieťami(často 3 tisíc kilometrov dlhými-to viac ako trasa tour de france) a podobne. To všetko sa Vás týka úplne bezprostredne. Zoberme si taký súšený banán ako ho poznáme skoro všetci na slovensku: pekné ploské pravidelného tvaru a dokonca krásne žltoorandžové, sladučké a čistá banánová chuť. Máte predstavu o tom ako vyzerá sušený banán bez pridania umelých farbíva a konzervantov? myslíte si, že je žltý, alebo že je tvrdý ako kameň? Keď sa mi do ruky dostal prvýkrát sušený BIO banán, priznám sa, nevedela som čo to je. Mäkké a hnedo čierne! a chuť je úplne iná!!! To iba manifestácia na príklade tom najjednoduchšom.

Nasledujú aspekty typu ako BIO Vám otvára dvere ku racionálnemu chápaniu sveta, stravou totiž ovplyvňujete trávenie, prísun červených krviniek do mozgu, a v momente keď do mozgu prestávajú porúdiť toxické látky, mozgu sa otvárajú nové produkčné možnosti!!

Veľký problém je aj chlieb a pečivo. Všade okolo nás sú polia na ktorých sa pestuje obilie na výrobu chleba a pečiva. Veľmi malé percento z toho je však BIOobilie, a väčšina z nás má produkty tohto charakteru denne na stole. Títo pestovatelia ani nežiadajú o BIO licenciu, nakoľko si uvedomujú, že na trhu je po ich výrobku dopyt a vlastne keby chceli BIO licenciu tak by museli prestať používať pesticídy a umelé hnojivá a riskovali by že prídu o úrodu(argumentujú nekvalitnou pôdou napríklad!). Skoro 90 percent pestovateľov v strednej európe nemá BIO licenciu práve z tohto dôvodu-eliminujú riziko straty a veselo pesticídujú a používajú umelé hnojivá. Pritom takáto potravina môže byť podobne nebezpečná pre ľudský organizmus ako GMO potravina. Na Slovensku máme BIOpestovateľov, ale ide o veľmi malé percentá a väčšina ich produkcie je na ceste do zahraničia ešte pred žatvou. Preto sme sa práve na týchto sústredili a budeme Vám ponúkať ich produkty.

Vylúčte zo svojej stravy konvenčné potraviny pestované pomocou pesticídov a umelých hnojív, modifikované a plné éčok. To isté platí pri živočíšnych produktoch-konvenčné sú plné rastových hormónov, antibiotík, modifikovanégo GMO krvmiva, čo pri BIO produktoch nie je možné. Navštívte BIO farmu vo svojom okolí, pozrite zvieratá a podmienky a potom sa choďte pozrieť na farmu rovnakého zamerania bez BIO licencie - tam sa dokonca ani nepozriete, lebo Vás tam nepustia! 

100% BIO vstupy do výroby a výroba. To je bio licencia. Bez pesticídov, umelých hnojív a rastových faktorov a bez genetickej modifikácie GMO, čo zaručuje, že iba dobro z potraviny bude vplývať na Váš organizmus a žiadne nezmysli typu pesticíd, hormón, Ečko, chémia na Vás nebudú číhať. Bioška je licencovaný servis pre Váš organizmus, ktorý je v záruke. Ide iba o to, či so svojím organizmom budete chodiť do "licencovaného servisu" so značkovými produktami, alebo do druhotriedneho servisu, kde Vám môžu predávať úplné chémie a ešte to aj štát podporuje v kampaniach typu kupujte slovenské výrobky-aj keď žiadny nie je BIO a je to jed. Hlavne aby ste ušetrili, ale bohužiaľ, na slovensku je to tak,že vďaka supernekvalitným potravinám so zníženou cenou vďaka prítomnosti chemických látok ušetríte, ale iba na lieky, ktoré potom "potrebujete" na nápravu škôd spáchaných konvenčnými potravinami. Takže vlastne nič neušetríte a kvalita života Vám vďaka chorľavosti prudko klesne. To je logika slovenského potravinového priemyslu poprepletaného s chemickým a farmaceutickým! Ruka v ruke. Fakt by malo byť zakázané aby prepojenia cez rôzne dcérske spoločnosti a toky peňazí medzi farmaceutikymi, chemikmi a potravinármi diktovali kvalitu potraviny. Tak to reálne je. Máme na sklade cez 700 produktov každodennej potreby a žiadne chemické látky  sa v nich nenachádzajú. Žiadne umelé éčka, žiadne umelé antioxidanty, pesticídy a hormóny, neoverená genetická modifikácia a podobne.. Takže sa to asi dá vyrábať nechemické potraviny. Len presne o tom to je. On vlastní výrobňu potravín, chemičku, tak zníži cenou chémie hodnotu tovaru, čím ho znehodnotí po zdravotnej stránke a zároveň si zvýši tržbu na liekoch, ktoré vyrába jeho chemička. Samozrejme je to všetko tak perfektne zakamuflované cez dcérske spoločnosti a schránkové firmy a hlavne firmy z daňových rajov, že k takémuto záveru nikdy nedôjdete. Len bohužiaľ, svet ovláda komercia, pri ktorej ide morálka bokom a humanizmus je prakticky neznámy pojem. BIOŠKA je ešte mláďatko na spotrebiteľskom trhu potravín, ale veríme, že čoskoro namútime vodu aj z hľadiska verejnem mienky a povieme ľudom pravdu, a zároveň donútime slovenských producentov so zahraničnou vlastníckou štruktúrov(taká je väčšina slovenských výrobcov) akceptovať pravidlá EKO-produkcie podľa BIO pravidiel. Že to štát nerieši je pre nás nepochopiteľné-argument je, že stratili by sme komparatívnu výhodu oproti okolitým krajinám. Výhodu v čom sa pýtame. V podporovaní rastu zisku amorálnych podnikateľov na slovenskom trhu, ktorých produkty reálne ubližujú SLOVÁKOM. Podobne, tvrdia že boli donútení, začali takúto chorú podnikateľskú morálku uplatňovať aj slovenský producenti potravín, a jedíné čo im ostáva, je zúčastňovať sa kampaní(nemalé finančné prostriedky) pod záštitou ministerstva že kupujte slovenské výrobky - hrať na nacionálnu nôtu už tak hrdého a zdecimovaného slovenského národa(finančne, zdravotne, mentálne). Tá hrdosť je jediné na čo môžeme byť reálne hrdí, sme slováci a hrdosť nám nik nezoberie(aj keď už množstvo ľudí opustilo slovensko). Ale akonáhle sa stane slovák podnikateľom, už nieje ako keby slovák a už je z neho moderný kapitalista, ktorý stráca morálne hodnoty a pridá do potraviny chémiu, popestíciduje pole, pridá umelé hnojivá, nadopuje zviera rastovým hormónom a GMO krmivom a bude sa skrývať za slovenský výrobok. Pritom si ho nikdy nezoberie do úst a beží do Rakúska nakúpiť zdravé potraviny pre svoje detičky. Modernú trhovú ekonomiku má definovať kultúra podnikateľského prostredia, tak je to všetko podľa predpokladov nastavené, len osobná skúsenosť miliónov slovákov, ktorí tu žijú a prežívajú každodenné starosti nám ukazuje niečo iné. SME V EU SPOLU. Tu tri kilometre od petržalky je rakúsko a tam sú také zákony a taká životná úroveň, že to nemôže byť pravda aké strašné rozdiely sú medzi rakúskym a slovenským dôchodcom, pracujúcim občanom. OBROVSKÉ. Platy narástli za posledných 20 rokov o 250-300 % a ceny narástli cez 800 %, pri niektorých produktoch 1000%. Táto nerovnováha stojí niekoľko generácií slovákov doslova šťastný život. Zmeňme sociálnu politiku, obchodný zákonník a zákonník práce, nehlásajme zahraničným investorom že prídite sem, lebo perfektné nízke mzdy a zároveň moderná ekonomika a vysoká zručnosť obyvateľstva. Veď už sme ako v Číne-tam najviac zasahujú medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv z hľadiska mzdových podmienok. Číňan vyrába pre západ, ale nič z toho čo vyrába si nemôže dovoliť! A ono to tak začína byť už aj na slovensku. Vlastne je to na Slovensku úplne rovnaké ako v Číne, rozdiel je v možnosti financovania spotreby prostredníctvom bankových úverov.

SYNTETICKÉ POTRAVINY – pochopenie znamená výhru každého jednotlivca.

 CIGARETY, ALKOHOL, AZBEST a SYNTETICKÉ POTRAVINY – JEDNA SKUPINA? o cigaretách, alkohole a azbeste platí všeobecná mienka o ich „nevhodnosti užívania“. V priebehu času bolo nutné upozorňovať, obmedzovať. Obrázky na cigaretách, obrovské problémy s alkoholizmom vedúce k nemalým psychickým problémom a ťažkému spolunažívaniu. Alkohol je nielen že extrémne škodlivý, ale je to spolu s cukrom aj najsilnejšia droga na planéte – nič Váš tak neomámi ako alkohol (agresivita, demencia, smrť). Pritom alkohol je dostupný nielen v špecializovaných obchodoch, ale aj v potravinách, kaviarňach.. Takže, treba chápať, že svet v ktorom žijeme je z hľadiska legálnosti užívania nevhodných produktov veľmi benevolentný – dôležitá súvislosť s chémiou v potravinách, určitá forma precedensu. Lenže, málokto si uvedomuje, že spomenuté cigarety a alkohol sú z hľadiska nevhodnosti požívania rovnaké ako tzv. syntetické potraviny. Zatiaľ čo tabak a alkohol sú tu už stovky, ak nie tisíce rokov, syntetické potraviny sa objavili na trhu iba pred zhruba 60-timi rokmi a ovládli trh, na slovensku až 99% spotreby! Čo sú syntetické potraviny a aké súvislosti nielen v ľudskom organizme, ale aj globálnom svete spôsobujú?

SYNTETICKÉ POTRAVINY – ekonomické súvislosti(nielen výrobcov, ale aj strojárskeho, chemického či farmaceutického priemyslu), konkrétne maximalizácia zisku vyvoláva u 99% profitového využitia kapitálu dojem, že je to to najdôležitejšie. Postavili vlastné ekonomické záujmy pred etické, spoločenské potreby. Na celkové pochopenie pojmu syntetické potraviny uvedieme jednoduchý príklad ekonomickej „vhodnosti“, ktorá zdanlivo priamo nesúvisí s tráviacimi súvislosťami v organizme, pojem zdanlivo však môže byť v tomto prípade seba výstižný.

Je to jednoduché. Máte hektár pôdy – pri pestovaní klasickom(ako sa to robí tisíce rokov) máte isté hektárové výnosy, určité náklady na pracovnú silu a určitú efektivitu. Pestovatelia, chovatelia a poľnohospodári nikdy nepatrili k „multimiliardárom“, pretože pridaná hodnota nemôže byť obrovská, pri bežnom, pôvodnom pestovaní plodín(bez toxických látok) vznikajú náklady, ktoré jednoducho majú svoje opodstatnenie, plus je tu dôležitý fakt trvanlivosti, kde vyššia cena ako je známe znamená pomalší predaj a riziko straty. Naproti tomu sa prostredníctvom ekonomických princípov dostali do popredia tzv. syntetické potraviny. Základný rozdiel medzi aktuálne prevažujúcim spôsobom pestovania plodín a chovania zvierat(99% produkcie), tzv. moderným korporátnym konvenčným, a pôvodným prístupom, ináč nazývaným aj organický, alebo BIO je vstup iných vedných disciplín do spôsobu pestovania a chovu.

Bio-inžinierstvom upravené osivá, umelé hnojivá, pesticídy, insekticídy, herbicídy, fungicídy, ochranné, prepravné, skladovacie a dozrievacie chémie, antibiotiká, hormóny – to sú základné determinanty syntetických potravín.

Pri tomto syntetickom druhu pestovania sa ohromne zvyšujú hektárové výnosy, znižujú sa náklady a pridaná hodnota je niekoľkokrát vyššia ako samotné náklady – toto je možné pri počítačovom, komunikačnom, alebo terciárnom sektore, kde je vplyv mnohých iných priemyslov menej kontroverzný ako v prípade základnej ľudskej potreby – stravy. Zadefinujeme si jednoduché pojmy, ktoré pomôžu pochopiť samotný problém.

HEKTÁR, ha – plošná mierová jednotka, používaná v poľnohospodárstve, stavebníctve, či určovaní rozlohy štátov. Je to v najjednoduchšom vysvetlení štvorec a veľkosti 100x100 metrov, alebo aj sto metrov štvorcových. Ďalej pojmy, ktoré chápu dnes už žiaci na základnej škole, ako Náklady(N), výnosy(V) a zisk(Z). Nový spôsob hektárových výnosov, dosiahnutý orientáciou na syntetické potraviny, bol možno revolučný(uvedieme si zaujímavé ekonomické faktory dokazujúce ekonomickú revolúciu v pestovaní základných plodín), avšak zadefinoval pravdepodobne novú ekonomickú hrozbu – konzumácia ťažkých kovov, toxických látok, antibiotík a hormónov nielen v mliečnych a mäsových produktoch.

Náklady N - pracovná sila, dodávateľské siete, ochrana pred škodcami(postreky), réžia. Faktor VÝNOS V určuje všetko, NÁKLADY N sú logicky tlačené čo najnižšie.

ORGANICKÉ PESTOVANIE: hektárový výnos – V. Zoberieme za príklad pšenicu. Bez umelých hnojív a upravovania plodiny aby bola rezistentná voči pesticídu dopestujeme napríklad 10 ton na hektári(toto číslo je približné, zámerne uvádzame okrúhle číslo pre lepšie pochopenie). Ochraňovať produkciu(striekať) pred škodcami treba, a tak organický pestovatelia používajú organické látky ako napríklad citrátové éteriky, žihľavové extrakty, či kultúry mušiek na ochranu. Podobne je to aj s hnojením, poznáme klasické organické hnojivá ako odpadové ovocie a zelenina, komposty. S réžiou jednoducho tvoria náklady sumu N.

Rozdiel, zisk(Z), definovaný vzorcom V-N=Z(výnosy mínus náklady sa rovná zisk), je v tomto prípade definovaný hektárovým výnosom, nakoľko náklady sú svojim spôsobom fixné. Takto sa dá dosiahnuť ekonomický profit, ktorý však nebol pre finančné skupiny, korporácie, chemický a strojárenský priemysel v rámci pojmu zhodnotenie kapitálu „zaujímavý“. Tu narážame na klasický problém. Majú platiť v prípade základných ľudských potrieb ako nielen strava, ale aj zdravotníctvo, voda, elektrina a bývanie ekonomické pravidlá maximalizácie zisku a percentuálneho zhodnotenia kapitálu, alebo tieto oblasti majú mať viac zo svojej životno-úrovňovej podstaty solidárny charakter? Tieto spomenuté odvetvia priamo a absolútne ovplyvňujú kvalitu života.

Takýto organický pestovateľ nemôže zvyšovať faktor N(náklady) nákupom drahých kombajnov, traktorov, pesticídov a herbicídov pretože je limitovaný práve hektárovým výnosom a tak nemôže financovať strojárenský a chemický priemysel.

Čo bolo teda kapitálovým poňatím s túžbou maximalizácie zisku a znižovaním nákladov spolu s maximalizáciou hektárových výnosov dosiahnuté? Prostredníctvom umelých hnojív, pesticídov, herbicídov, fungicídov, insekticídov, šľachtením a úpravou pesticídovej rezistentnosti(iný výraz pre GMO, takže kto sa bojí GMO, nech si uvedomí že ide pri pesticídoch o rovnaký problém) bolo dosiahnuté nasledovné. Rovnica ostáva V-N=Z. Akurát sa menia absolútne hodnoty.

V – hektárový výnos sa „vďaka“ šľachteniu, umelému hnojeniu a chemickým pomocníkom nie že zdvojnásobil, ale zdesaťnásobil! To je proste fakt, vďaka spomenutým faktorom dopestujete 10X toľko ako pri pestovaní pôvodnom, čo už je pre finančné skupiny, korporácie, strojárenský a chemický priemysel zaujímavé. Takže máme X*10.

N – náklady. Jednoduché ekonomické ukazovatele a vplyv chémie dávajú tomuto pojmu úplne nový charakter. Je v tomto prípade prakticky vylúčená ľudská práca, ktorú preberajú stroje a zariadenia s možnosťou dlhodobého odpisovania a financovania tak strojárenského priemyslu a bánk. Tieto náklady sa v súvislosti s novou hodnotou hektárového výnosu Vx10 a znížením nákladov na starostlivosť(spomenuté hnojivá a postreky) prakticky dostávajú pod úroveň pôvodného, organického hospodára! Čiže „dokonalá“ ekonomika, náklady minimalizovať, výnosy maximalizovať. Vzniká tak nové znenie rovnice ekonomických súvislostí a to: (V*10)-(N/2)=Z. Ak si teda do rovnice dosadíme konkrétne čísla pre manifestáciu výsledkov, dostaneme už z hľadiska financií zaujímavejšie výsledky.

Pôvodná rovnica V-N=Z. Hektárový výnos V je pri klasickom „tisícročnom“ spôsobe pestovania 10, náklady N vychádzajú 8, výsledok Z tak bude 2(10-8=2). 2 je tak ZISK, ktorý predstavuje 25% zhodnotenie kapitálu.

Toto je pri dnešnom kapitálovom svete „neakceptovateľné“ z dôvodu pojmu zhodnotenie investičného kapitálu, ktorý sa v prípade potravín ako to základnej ľudskej potreby absolútne rozmohol. Tak dáme 8 a získame 2 a pritom ide o riskantnú činnosť. To nie je predsa zhodnotenie kapitálu, povie si moderný kapitalista. Preto tá zmena fungovania poľnohospodárstva, nakoľko je to sektor ekonomiky so záujmami kapitálu bez uvažovania že vlastne ide o základnú ľudskú potrebu. V tomto novom poňatí pestovania tak vznikne nová, upravená rovnica, s prekvapivým, už pre zhodnotenie kapitálu výhodným efektom:

Organické pestovanie: V-N=Z v absolútnej hodnote 10-8=2

Syntetické pestovanie: (Vx10)-(N/2)=Z v absolútnej hodnote 100-4=96

Z=96, šialený fakt 100-4=96. Vďaka pesticídu a umelému hnojivu na strane výnosov, a zrazením nákladov z dôvodu hektárového rozsahu na strane druhej, bola dosiahnutá vskutku zaujímavá efektivita. Takto to proste je aktuálne nastavené, takto fungujú princípy pestovania v poľnohospodárstve. Zhodnotenie kapitálu na hektár je 26-násobné. To je už dobré číslo, ktoré umožnilo supermarketom pracovať s 300% maržami a stále je to lacnejšie ako pravé potraviny – a tak je tu určitá omluva pre syntetické potraviny-samozrejme, ekonomická. Pripomeňme si, že tie isté finančné skupiny a korporácie ktoré ovládajú produkciu, ovládajú aj predaj(všetky supermarkety). Lenže pripomíname otázku, majú byť výrobcovia základných ľudských potrieb a ich predávajúci tak extrémne ziskový na úkor toxicity? Alebo majú potraviny ako základná ľudská potreba generovať také množstvo peňazí na fungovanie supermarketového typu obchodov a tvorbu ohromných ziskov v bankovom sektore, ktoré to celé financujú a sú v totožných rukách? Otázka, ktorá rezonuje v ušiach ekologickej verejnosti je tak v skutočnosti otázkou celospoločenského významu, teória absolútnej miery ziskovosti, ktorú si v rámci evolucionalistickej reformy hospodárskej politiky predstavíme poskytuje možné funkčné riešenia podobných otázok. Tu nájdeme príčiny legalizácie syntetických potravín, financujú korporácie a finančné skupiny nielen prostredníctvom pestovania, ale aj predaja(spomenuté supermarkety) a prakticky financujú strojárenský(traktory, kombajny, prístroje na spracovanie), chemický(„pomocná“ toxická chémia), finančný sektor a v neposlednom rade aj farmaceutický priemysel(je fakt, že syntetické potraviny extrémne zvýšili spotrebu obyvateľstva a pripravili tak svojou toxicitou výbornú kapitálovú pôdu pre zdravotníctvo prostredníctvom neustále sa zhoršujúceho stavu obyvateľstva).

Spomenuté umelé hnojivá, pesticídy, a iné chémie obsahujú ťažké a toxické kovy(arzén, kadmium, ortuť, olovo), ktoré ako vieme organizmus nemôže spracovať a tak vznikajú úplne nové enzymatické súvislosti, čo vedie k nesprávnemu fungovaniu celého organizmu. Upravená legislatíva podľa potrieb výrobcov syntetických potravín pozná pojem rezíduá pesticídov – dovolené, tolerované hranice spomenutých ťažkých kovov. Bola to tzv. loby ekonomických elít, ktoré zároveň ovládali ekonomiku a politiku, čím bez problémov za účelom neetického a ultra nelegálneho zisku aplikovali spomenuté využitie ťažkých kovov, antibiotík a hormónov do legislatívy! Denne tak požíva bežný slovák ohromné množstvo toxických látok, antibiotík a hormónov bez toho aby si to uvedomoval a deptá si tak zdravotný stav. Treba si uvedomiť, že dnes je prioritný biznis kapitalizmu orientovaný na základné ľudské potreby! Bývanie, voda, elektrina a hlavne potraviny! Všetky tieto oblasti ovládajú výhradne finančné skupiny, ktoré by bez využitia toxických látok v prípade potravín nejavili o tento sektor záujem, pretože by nebolo možné pracovať s predimenzovaným pojmom pridaná hodnota. Ako sme spomenuli, cigarety, alkohol, azbest a syntetické potraviny sú prakticky v jednej skupine čo sa týka dopadu na zdravie človeka. Zatiaľ čo pri cigaretách a alkohole funguje určitá osveta(spomenuté obrázky, vekové obmedzenie, verejná mienka a podobne), syntetické potraviny vďaka reklame, návykom sa tvária zdanlivo bezpečne. Takže, čo keby to bolo tak, že to, čo je tu stovky, tisíce rokov by nemuselo byť označované(produkty ekologického hospodárstva – ORGANIC, BIO), ale legislatívu by neovládali finančné skupiny a korporácie cez „svojich“ politikov a bola by aplikovaná úprava, že práve syntetické potraviny musia niesť označenie – obrázky rakovinových nádorov, diabetes, obezita, smrť. Tak by sa zrazu dostali obrázky na všetky produkty, ktoré denne používate bežne ako horalka, kofola, mäsové balenia, chleba, ovocie a zeleninu, čistiace produkty a potom chceme vedieť, či by sa tzv. syntetické potraviny stále predávali a finančné skupiny by sa rýchlo z daných sektorov upratali. Už by to nebolo tak finančne zaujímavé, pretože verejná mienka a tak aj dopyt po daných produktoch by znamenali zmenu absolútnej ziskovosti.

Pekný paradox, ktorý možno použiť ako dokonalú ilustráciu „odvetvovej podobnosti“ možno nájsť na úplne inej stránke potreby/spotreby. Porovnajme vývoj trhov diamantov(prípadne perál) a potravín. Na prvý pohľad nesúvisiace pojmy, poskytnú jednoduchým prirovnaním kapitálovej orientácie dokonalé paralely. Diamanty aj potraviny sú predmetom obchodu už niekoľko storočí, tisícročí. Posledné storočia sa veľa kapitálu investovalo do rozvoju poľnohospodárstva a získavania/ťažby diamantov. Každé z týchto odvetví generovalo určité zisky. Poľnohospodári mali zisky, obchodníci s diamantami mali zisky. V tomto momente ešte nie je podstatná absolútna hranica ziskovosti, aj keď je jasné, že obchodníci s diamantami dosahujú väčšie zisky(ako jednotlivé hospodárske jednotky, celkovo vydané peniaze za stravu sú mnohokrát vyššie). Paradox, ktorým možno ilustrovať je otázkou posledného storočia.

Syntetické potraviny, syntetické diamanty, orientácia kapitálu, trhový podiel, absolútne hranice ziskovosti. 5 pojmov, ktoré zmenili stáročia a tisícročia fungovania obchodu. Celkovo vzato, dnes je 80% svetového kapitálu orientovaného na tvorbu ziskov fungujúceho na základe nových, zaujímavých charakteristík. Najcennejšou vecou z hľadiska ziskovosti sa stávajú veci, ktoré sú kapitálovo najdostupnejšie(tzv. Nová ekonomika) a obchodovanie so super luxusnými vecami ako sú diamanty s vysokou cenou tvoria omnoho menšie zisky ako veci dostupné väčšine, lacné. IT oblasť, telekomunikácie, internet, syntetické potraviny či nápoje. To sú nové oblasti hospodárstva, ekonomiky a kapitálového záujmu, ktoré vďaka svojim tendenciám pridanej hodnoty vytvárajú neočakávané ohromné zisky. Trh diamantov dnes ovládajú tzv. syntetické diamanty. Nejde o pravé diamanty vyťažené, ale o diamanty umelo vytvárané špeciálnymi metódami lisovania uhlíku. Podobne ako pri syntetickom a organickom jablku nevidíte na prvý pohľad rozdiel, tento nepostrehnete voľným okom ani pri pravom, resp. syntetickom diamante. Pravé diamanty tak zdieľajú trh s ich syntetickými alternatívami. Obchodníci s diamantami aj obchodníci so syntetickými diamantami dosahujú určité zisky. Zatiaľ čo zisky obchodníkov s organickými diamantami klesajú, zisky zo syntetickej výroby rastú a začínajú absolútne dominovať v rámci podielu absolútneho zisku. Áno, syntetické diamanty sa stali „zlatou baňou“, výborná cena niekoľko stokrát menšia, takmer dokonalá podobnosť, extrémne ziskové tendencie a obrovská dostupnosť takmer zničili samotný diamantový ťažobný priemysel. Podobne ako BIO-potravinám sa dnes venuje jeden z desiatich poľnohospodárov a chovateľov je to aj s diamantami. Zisky z pojmu syntetické poľnohospodárstvo a chovateľstvo v komparácii s ich pôvodnými metódami sme si zadefinovali - Zatiaľ čo za organickým pestovaním a chovaním je veľa práce, kapitálu, úsilia a minimálnych ziskov, v pojmoch syntetické pestovanie a chovanie je zisk niekoľko desaťnásobný, pri menšej práci, kapitále a úsilí. Syntetické potraviny tak z dôvodu efektívnosti pestovania(v skutočnosti je to maximalizácia zisku) absolútne ovládli trh, ako sme spomenuli 99% slovenskej spotreby tvorí syntetika. A paradox je, že takto isto dopadol aj trh diamantov. Absolútnu väčšinu ziskov z oblasti drahých kameňov ovláda trh so syntetickými diamantami. Ako môže syntetický diamant ublížiť ľudstvu? Nijak, ide o záležitosti dizajnu, krásy a prestíže. Vplyv na život a zdravie je irelevantný, takže v zásade žiadny problém s pojmom syntetické diamanty. Lenže „na oko“ rovnaké musíme troška rozlišovať. Syntetický diamant totiž nemá vplyv na enzymatické súvislosti, látkovú výmenu a celkovo fyzickú stabilitu, syntetické potraviny to je iná záležitosť. Syntetické ovocie a zelenina sú často dokonca ešte „na oko“ krajšie, dlhšie vydržia čerstvé, útechu vo forme endorfínov pri konzumácii taktiež poskytnú, avšak ide podobne ako pri diamantoch a syntetických diamantoch o dve odlišné záležitosti. Obidva tieto vstupy syntetiky do daných oblastí(drahé kovy a potravinárstvo) majú spoločné iba samotnú podstatu obchodovania – zisk. Avšak pokiaľ pri syntetických diamantoch je to otázka dostupnosti, dizajnu a prestíže bez vplyvu na ľudstvo, pri syntetických potravinách sa do organizmu dostávajú látky chemického priemyslu a ťažké kovy, čo je z historického evolučného hľadiska extrémna novinka. A práve modifikácie poľnohospodárskych produktov a živočíšnej výroby tak spôsobujú riziko absolútnej deštrukcie základnej genetickej informácie evolučného vývoja človeka. Treba si uvedomiť, že každé jablko, hruška, brokolica, mrkva, cibuľa či petržlen, skrátka všetko konvenčné produkované prostredníctvom pesticídu je geneticky upravené. Žiadna z organických, pôvodných, raritných plodín by pesticíd neprežila. Bioinžinierstvo mení štruktúru plodiny aby bola rezistentná voči pesticídu. Pesticíd je pritom základnou zložkou syntetických potravín(aj vo forme krmív pre syntetické formy chovov), samotný pojem GMO, ktorého sa každý akože bojí, je pritom iba najtvrdšia a „najprísnejšia“ forma pesticídovania a umelého hnojenia. Takže keď na plodiny vylejeme dva sudy chémie(GMO varianta pestovania), začíname sa toho báť, ale keď iba jeden sud(tej istej), tak je to v poriadku. Toto je šialená logika spotreby potravín dnes. Samozrejme cena(podobne ako pri syntetických diamantoch) a dostupnosť „vďaka“ syntetickej orientácii poľnohospodárstva a chovateľstva majú tendencie podobne ako pri falošných diamantoch ovládnuť trh, a tak sa aj stalo, akurát si treba uvedomiť, že deklarované pravidlo ekonomickej efektívnosti maximalizácie zisku nie je z dôvodu prílišného počtu nezodpovedaných otázok vplyvu syntetiky na organizmus vhodné aplikovať na základnú ľudskú potrebu – potraviny(a mnohé ďalšie oblasti definujúce kvalitu života).

99% - to je tak vysoké číslo, že syntetické potraviny absolútne ovládli trh a jednoducho by ste museli zmeniť všetko, aby ste sa toxickým látkam ako ťažké kovy a iné toxicity vyhli. Veď 100% spotreby 80% slovenskej populácie je orientovanej výhradne na syntetické potraviny. Preto je v EVOLUČNOM zdravovaní absolútna(100%) preferencia využívania organických plodín. Pre ujasnenie – užívanie organických plodín automaticky neznamená zdravú stravu, keď budete jesť stále iba bio cukor, mäso a glutén a vôbec nezmeníte väčšinu návykov, stále to bude neprospešná strava s významnými rizikami poškodenia organizmu(kardio problémy, diabetes, rakovina, psychika..). Preto sme pripravili stravovací plán, ktorý je založený absolútne na ignorácii syntetických potravín a zároveň je vyvážený a jeho úloha je nastaviť správne fungovanie organizmu.

Samozrejme nie je to pre nikoho jednoduché, zbavenie sa obľúbeného, zníženie neuveriteľného množstva kalórií, redukcia cukrov – vstupujú do hry aspekty ako závislosť, pohodlnosť, absolútna nutnosť ovládania svojej spotreby bez reštaurácii a fast foodov. Nedá sa ani na Slovensku ísť niekam sa najesť do komerčného zariadenia, dokonca ani do rôznych vegánskych reštaurácií a podobne. Prečo nie do vegánskych, mylne zdravých stravovacích zariadení. Pretože na Slovensku sa nepestuje BIO významnejšie a všetky takého zariadenia obchodujú z finančno-existenčných dôvodov iba konvenčnú zeleninu a ovocie – pestované s využitím umelých hnojív, pesticídov, herbicídov a podobne, proste chemických pomocníkov.

Iba organicky stravujúci sa RAW & VEGAN je pritom skutočný, 9 z 10 vegánov na Slovensku podľahlo dezinformáciám a žije v omyle. VEGAN pritom znamená ochrana sveta, pôdy, živočíchov. Viete, vegáni, čo znamená a na čo sú určené pesticídy, herbicídy, fungicídy, insekticídy, dozrievacia, prepravná a skladová chémia? Na zabíjanie hlodavcov, háďatok, včiel, hmyzu, jašteríc, podzemného života, vody a pôdy samotnej, takže toto neubližuje svetu a preto to neubližuje ani človeku? Keď tá chémia zabije háďatko, tak jednoducho musí mať vplyv aj na ľudský organizmus. Preto je VEGAN vplyv na evolúciu stravovania orientovaný na ignoráciu konvenčného ovocia a zeleniny a preferenciu pôvodného spôsobu pestovania(tisíce rokov) a lokálneho, sezónneho aspektu. Konvenční vegáni to nemajú ľahké, prijímajú ohromné množstvá toxických látok a aj keď sú eticky na tom výborne, vlastne žijú v obrovskom omyle a so zdravým životným štýlom nemajú nič spoločné a ešte k tomu ničia prírodu. Práve naopak, zatiaľ čo sú BIO jablko, alebo paprika naozaj výborné antioxidanty, ich konvenčné syntetické náhražky sú extrémne toxické.

Pri podrobnom prieskume sme zistili, že 90% vegánov na Slovensku jednoducho nemá zdroje na fungovanie v rámci pravého vegánstva a sú odsúdený na spomenuté toxické potraviny, ktoré si môžu dovoliť – to je dané životnou úrovňou na Slovensku definovanou ohromnou nedostatočnosťou. Tu musíme uznať, že vývoj po páde komunizmu úplne nešiel ako by mal a disponibilný dôchodok väčšiny Slovákov tak s ťažkosťami pokrýva iba základné ľudské potreby okrem stravy, na tú ostáva ľuďom málo. A tak sú ich jedinou možnosťou tzv. syntetické potraviny.

Pritom túto aplikáciu syntetiky do potravinárstva vyvíjali súbežne ruskí a americkí chemici a inžinieri ako reakciu na riešenie potravinových lokálnych kríz začiatkom druhej polovice 20-teho storočia. Pôvodný plán nebol aplikácia výsledkov do bežnej spotreby obyvateľstva bez štúdie generačného dopadu anorganických chemických zlúčenín na človeka. Nové ekonomické možnosti pestovania, potravinového a mocenského zabezpečenia spolu s ohromnými nákladmi na samotný výskum a faktorom tzv. studenej vojny spomenutú štúdiu generačného dopadu nechali zmiznúť zo sveta, a prišlo k priamej, plošnej realizácii nových, „moderných“ foriem poľnohospodárstva a chovu. Z hľadiska studenej vojny išlo pritom o fakt, že vďaka syntetike bude dosť stravy a vláda tak bude mať dokonalú podporu. Ide o prvý významný krok v týchto odvetviach po viac ako 6-tisíc ročnom naturálnom využívaní pôdy, ktorý absolútne akceleroval krivku produkčných možností poľnohospodárstva. Rast produktivity, hektárových výnosov, efektivita využitia hospodárskej pôdy a chovu boli prítomné od osvojenia si týchto pojmov človekom a táto pozitívna tendencia je nutná, pozitívne hodnotená. Avšak exponenciálny rast zaznamenaný v priebehu 20-teho storočia, stále pretrvávajúci má na krivku extrémny vplyv, doslova vo vyjadrení posledných 6-tisíc rokov(obdobie štartu obhospodarovania pôdnych celkov a chovov) vystrelila táto krivka ku hviezdam.

Pomer: 1% celkovej spotreby potravín na Slovensku je organických, 99% je konvenčných(syntetických) je alarmujúci. Vo Švajčiarsku je to 70% ku 30%. 70% celkovej spotreby je organickej! Ceny máme rovnaké. Akurát upovedomenie ovplyvnené korporáciami a finančnými skupinami a spomenutý disponibilný dôchodok sú iné. Aký je vek dožitia vo švajčiarsku a aký na slovensku? Priemerný slovák zarobí za rok to, čo švajčiar za mesiac. Aj tu je možnosť hľadania odpovedí, ale vo financiách argument „pro-syntetický“ nemožno akceptovať. Dá sa to proste aj v našich podmienkach, len treba vedieť ako. Samozrejme švajčiar s dostatočným príjmom si môže dovoliť minúť aj 1000 euro na stravu, preto tam dominujú pravé organické potraviny v ponuke, u nás dominuje extrémne nedostatočný príjem, tak tu dominujú syntetické potraviny.

 

 jahoda